".....takk for alle dager"


Stor utstilling fra kunstnerparadiset på Citadelløya gjennom 100 år!


Norsk skulpturs gullalder blir vist sammen med malerier og grafikk i den offisielle hundreårsmarkeringen for friluftsakademiet.

Utstillingen ”- takk for alle dager” en hyllest til kunstnernes eget paradis på Citadelløya på hundreårsdagen.

Vi viser ca 200 verk av kunstnere som har arbeidet ved friluftsakademiet.

Utstillingen er åpen hver dag fra 3. juli i Sjøparken mellom Stavern og Larvik kl 12:00 – 18:00 til og med 1. august.

 

Gunnar Janson - Gående par Foto: Ida Bast

Enkelte av verkene har aldri vært utstilt før, helt ukjente arbeider et faktisk dukket opp under utstillingsarbeidet, flere av gipsskulpturene har aldri vært støpt i bronse. En del av skulpturene og maleriene er til salgs fra kr. 2.000 – 250.000.

 

Hovedutstillere er 5 billedhuggere fra norsk skulpturs gullalder; Gunnar Janson, Asbjørg Borgfelt, Stinius Fredriksen, Per Hurum og Ørnulf Bast. Alle var elever av ved Statens Kunstakademi i Oslo i 20-årene. Vi viser også skulpturer av deres lærere Wilhelm Rasmussen og Torbjørn Alvsåker.

De 5 billedhuggerne har bidratt sterkt til å utsmykke mange norske byer med skulpturer, monumenter og relieffer fra 20-tallet og frem til 1970-årene; vi nevner eksempler fra Oslo: Rådhusplassen har skulpturer av Per Hurum, Fontenen på Sehesteds plass er av Ørnulf Bast, Oksefontenen på Torshov er av Asbjørg Borgfelt, Nasjonalmonumentet ved Akershus er av Gunnar Janson, og Stinius Fredriksen har laget monumentet over Johan Svendsen ved Oslo konserthus.

 


Stinius Fredriksen - Havfrue Foto: Ida Bast

I tillegg til skulpturer vises over 50 malerier av våre mest kjente malere og grafikere, en del av disse bildene har også inntil nå vært ukjent for publikum. Arne Ekeland, Carl von Hanno, Anna Eva Bergmann, Odd Nerdrum, Ruth Krefting, Reidar Aulie. Asta Nørregaard for å nevne noen.

Også yngre kunstnere er representert; blant andre Reidar Kraugerud, Terje Uhrn, Cecilie Broch Knudsen, Runi Langum og Åsil Bøthun.

 

De fem billedhuggere var åpne for samtidens impulser fra Frankrike og Italia og førte norsk skulptur inn i en ny retning etter Vigeland-epoken. De skapte verk for det offentlige rom, for kirker, for fasader, til parker, hager – til og med gallionsfigurer – men også mindre ting for, boligområder, skoler og private hjem.

Skulpturene og maleriene er lånt ut fra kunstnernes etterkommere, Nasjonalgalleriet, Lillehammer kunstsamlinger og flere kunstforeninger og private eiere.

Utstillingen viser ukjente sider ved norsk skulptur og gir innblikk i det samspill billedhuggerne arbeidet i - enten det var svære konkurranser, private oppdrag eller egne frie ideer. De eksperimenterte, modellerte i leire eller hugget i stein og ferdigstilte i samarbeid med arkitekter og dyktige håndverkere; bronsestøpere, gipsmakere og steinhoggere.


Bast - Torso Foto: Ida Bast

Friluftsakademiet på Citadelløya har betydd et friskt pust inn i norsk kunstliv, her har kunstnerkolleger arbeidet og moret seg sammen i sommerdager og -netter.

 

I en gjestebok fra Citadellet finnes navn som Gisken og Herman Wildenvey, Gunnar Reiss -Andersen, Arne Nordheim og Anna Eva Bergman, men også mer overraskende Oda og Christian Krohg, Jens Christian Hauge og Matti Aikio. Vi vet ikke presist hva de gjorde her alle sammen. Men alle omtaler stedet som et paradis.

Utstillingen er støttet av Bildende kunstneres hjelpefond, Vestfold fylkeskommune og Larvik kommune.


Arrangører er Dyveke, Iselin og Hallstein Bast i foreningen Morild.

Hallstein Bast 22.08.2017 20:18

Tror det enkleste vil være å prøve Finn.

Med vennlig hilsen
Hallstein Bast

Cecilie Stenseth 22.08.2017 19:28

Takk for svar. Jeg har en med ramme. Hvordan går jeg frem på best mulig måte hvis jeg vil selge bildet?

Cecilie Stenseth 22.08.2017 15:35

Jeg har en "Dance" 15/215 og lurer på om den har verdi? Hva koster det å kjøpe et slikt bilde nå?

Hallstein Bast 22.08.2017 19:19

Hei,

Den er ikke så lett å få tak i, men tilsvarende blir solgt for 9.500,- uten ramme.

Med vennlig hilsen
Hallstein Bast

H. Bast 05.12.2011 07:29

Om du sende meg adressen din så skal jeg sende deg katalogen uten kostnader - siden det er jul fks. Med vennlig hilsen --> Hallstein@bast.no

Max Mikael Manus 04.12.2011 23:45

På fotoet ovenf. ser det ut som om det ble laget en utstillingskatalog - "Citadelløya gjennom 100 år!" Jeg vil svært gjerne kjøpe den. Men hvordan? Max MM

Iselin 25.06.2010 12:57

Så fin denne siden ble. Det er så morsomt at hjemmesiden oppdateres, slik at man har grunn ril stadig å kikke innom den.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.06 | 16:43

Jeg har arvet denne figuren i gips. Hva kan den være verdt?

08.05 | 12:29

Tittelen er Tirie par Carfiete etter hva jeg kan tyde.

08.05 | 11:53

Har dette i rødt og svart. Er datert 1974. Var en gave til min far Kåre Eian som hadde et godt samarbeid Ørnulf Bast. Er også signert og titulert av Ørnulf Bast

01.04 | 14:49

Jeg synes dette bildet er veldig vakkert.