EVIG LIV - 2008

Ørnulf Bast

EVIG LIV

utstilling

Skulpturer – mosaikker – malerier – grafikk – tegninger

6. – 27. juli

Sjøparken på Agnes mellom Larvik og Stavern

12:00 - 18:00 alle dager

 

Evig liv

Kunstutstilling med verk av billedhuggeren Ørnulf Bast (1907-1974)

 

Evig liv er tittelen på Basts skulptur av mor og barn på Sehesteds plass, forlaget Aschehougs gave til Oslo by 1950. Utstillingen viser blant annet gipsoriginalen til dette verket foruten skulpturer, relieffer, mosaikker, grafikk, malerier og tegninger av Ørnulf Bast.

Kuratorer for presentasjonen er Dyveke, Hallstein og Iselin Bast. De har lagt vekt på å presentere viktige motivtyper for Bast i et variert register av uttrykksmåter. Her er helfigurer av kvinner, barn og enkelte dyrefigurer. Monumentale relieffmotiver er hentet fra Basts utkast til Oslo rådhus, Borregaardmonumnetet og monumentet over utvandringen til Amerika; Solen og jorden. Relieffene fra Bygdø kapell er en vesentlig del av utstilllingen og viser Basts evne til selvstendig virke i harmoni  med arkitekturen.

Vi har latt oss inspirere av erfaringer og kunnskaper om hvordan kunst og spesielt skulptur blir til i et samspill mellom kunstner, oppdragsgiver og familie.

Vi har valgt Evig liv som motto for utstillingen inspirert av at Ørnulf Bast selv tolket forestillinger om livet i et uventet og  mangfoldig billedspråk. Temaet uttrykkes ofte i motivet  mor og barn, andre steder er rene ornamenter brukt; ofte med forbindelser til greske eller nordiske symboler, men etter hvert friere og mer abstrakte. Bronsedørene fra Bygdø kapell var Basts siste store verk. De ble utført samtidig med et vell av eksperimenter og studier av særlig italienske billedhuggere fra samtid og fortid. Vi har gleden av å vise flere sentrale verk i skulpturer innlånt for anledningen fra byene Drammen, Sandefjord og Drøbak. Dette er skulpturer av barn og dyr som har blitt del av miljøet på stedet der de står. Disse verk danner helheten i Ørnulf Basts kunst som minner oss om hvor godt og vakkert livet er i sin opprinnelighet.

Utstillingen ligger i Sjøparken på Agnes mellom Larvik og Stavern

Nyeste kommentarer

17.06 | 16:43

Jeg har arvet denne figuren i gips. Hva kan den være verdt?

08.05 | 12:29

Tittelen er Tirie par Carfiete etter hva jeg kan tyde.

08.05 | 11:53

Har dette i rødt og svart. Er datert 1974. Var en gave til min far Kåre Eian som hadde et godt samarbeid Ørnulf Bast. Er også signert og titulert av Ørnulf Bast

01.04 | 14:49

Jeg synes dette bildet er veldig vakkert.